De behandeling op een spijkerbed

Heb jij wel eens last van spanning in je rug of nek, slaap je onrustig of wil je meer rust in je hoofd? Denk je dat een spijkerbed misschien de oplossing zou kunnen zijn? Een spijkerbed? We horen je al zeggen: no way! Dat snappen we, een spijkerbed is waarschijnlijk het allerlaatste waar je op wil liggen als je je gespannen voelt. Afgezien daarvan, dat is toch iets voor fakirs uit India met een tulband op of gehuld in een lendendoekje?

Mediteren op een spijkerbed Het klopt dat het spijkerbed zijn oorsprong in India heeft. Vierduizend jaar geleden werden daar al spijkerbedden gebruikt bij het mediteren en om ontspanning te geven aan lichaam en geest. Als je op een spijkerbed gaat liggen worden alle zenuwuiteinden geprikkeld, je kan je er wat bij voorstellen. Die werking is gebaseerd op het principe van acupunctuur, bekend uit de Oosterse geneeskunst. Alleen worden er geen naalden Ýn de huid gestoken, maar drukken er puntjes ˇp de huid. Het heet dan ook acupressuur. Door de duizenden spijkerpuntjes worden de zenuwuiteinden en bloedsomloop gestimuleerd en kan de energiebalans herstellen. De 'pijn'-sensatie zorgt ervoor dat het lichaam endorfines en oxytocine aanmaakt. Endorfines zijn de natuurlijke pijnstillers die pijn en spanning in het lichaam verzachten, oxytocine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en zorgt voor een fijn gevoel en energie, het zijn dus echte feelgood-hormonen!

Eigentijdse spijkermat Nu je dit allemaal weet, lijkt een spijkerbed je misschien toch wel een fijne oplossing voor allerlei hedendaags ongemak, zoals spanning en slecht slapen. Maar ja, waar haal je een spijkerbed vandaan? En ook lastig: waar laat je zo'n ding als je het niet gebruikt? Gelukkig zijn er tegenwoordig hele trendy spijkermatten, ook wel acupressuur- of relaxmat genoemd, die ge´nspireerd zijn op het eeuwenoude spijkerbed. Eentje daarvan is de Flowee spijkermat, een mooi vormgegeven en praktisch matje met meer dan 5000 'lotuspuntjes'. Al die prikkende puntjes zorgen voor een betere doorstroming van energie, wat weer de basis is voor een goede gezondheid en een balans tussen lichaam en geest. Het beste effect heeft de rugligging, want in je rug zitten veel zenuwen die het hele lichaam be´nvloeden. Liggend op de mat zal je dan ook al snel een tintelend gevoel krijgen en bereik je diepe ontspanning en innerlijke rust, sommige mensen vallen zelfs op de mat in slaap!